Kdy se chodí za psychologem?

Téma: 

Ke školnímu psychologovi se dá přijít s celou řadou témat. Zde jsou některá z nejčastějších.

Psycholožka Dita Kramářová poskytuje v rámci školního klubu psychologické poradenství pro studenty, jejich rodiče a učitele. Zajímá Vás, s jakými otázkami a potížemi se v minulém školním roce studenti AG nejvíce obraceli na tehdejší školní psycholožku Annu Bartoňovou?

1. Jak to spolu máme?
Nejčastěji jsme se věnovali otázkám mezilidským vztahů, ať už to byly vztahy se spolužáky, kamarády, rodiči, učiteli či vztahy partnerské. S těmi druhými a koneckonců ani s námi to zkrátka nebývá jednoduché.

2. Je možné to všechno stihnout?
Pro velkou část studentů AG je náročné zkombinovat školu, zájmy, čas s kamarády a rodinou a mnohé další aktivity. Proto se často ptají, jak se učit co nejefektivněji, jak si lépe zorganizovat svůj čas a co je pro ně vlastně důležité.

3. Kudy dál?
Výběr vysoké školy je důležitým, avšak pro mnohé studenty obtížným, životním rozhodnutím. Prozkoumávání dosavadní životní cesty, poznávání sebe sama a hledání cesty nové - tímto směrem se také často ubírala opakovaná setkání s psycholožkou.

4. Jsem jiný/á - co s tím?
Ať je tato jinakost pojmenována konkrétně (mám poruchu pozornosti, potkala mě duševní nemoc, pocházím z ciziny apod.) nebo se jedná spíše o pocit, že si nějak nemám s druhými co říct, to vše přináší studentům složité situace, o kterých si v minulém školním roce často potřebovali promluvit. A často také nalézali odpověď na otázku co s tím?.

5. Jak to vyřešit?
Pohádala jsem se s mámou. Lhal jsem učitelce. Obtěžuje mě nějaký chlap na facebooku. Mám strach o svoji kamarádku. ... Psychologická práce bývá často dlouhodobá a vyžaduje opakovaná setkání. Jsou však i situace, kdy je potřeba jednat rychle a při tom není zcela jasné, co by bylo v dané situaci nejlepší udělat. I o tom se studenti přicházeli poradit na jednorázové konzultace.

Psychologická poradna je pro Vás otevřená i v tomto školním roce. Vzhledem k nynější situaci a hygienickým opatřením jsou konzultace poskytovány pouze distanční formou. Nabízím tak konzultaci video-hovorem přes Skype, telefonicky, či pokud nemáte dostatek soukromí na to mluvit nahlas, tak i přes chat. Na termín konzultace je možné se objednat prostřednictvím e-mailu: kramarova@arcig.cz. O čem se budeme společně bavit, je důvěrné, a bez Vašeho vědomí to nebudu nikomu dalšímu sdělovat.

Ráda Vás budu na Vaší cestě doprovázet!
Dita Kramářová

 

Galerie: 
Obrázek k článku Kdy se chodí za psychologem?