Čtyřiadvacítka Karlštejnská

Milí přátelé čerstvého povětří, od roku 2001, kdy Čtyřiadvacítky začaly, už jich je v seznamu utěšená řada.

Nejvíc se nachodilo 48 km (2006) a nejvíc nás bylo 55 (2007), ale i kratší trasy v menším počtu přinášejí účastníkům zvláštní zážitky, takže tato tradiční akce má stále příznivce, podobně jako Vyzvědači nebo jarní (půl)maratón.

Letos v úvodní části nás čeká poněkud bizarní moment: noční vyhlídka ze Skály (nad Sv. Janem pod Skalou) – při dobrém počasí by to mohlo být hodně nevšední… Do rána pak dospíme v bývalém lomu na loučce s pár keři, takže je nutná vlastní spolehlivá ochrana proti případnému dešti.

Přes den tentokrát nepůjdeme tak daleko a dopřejeme si „muzeální mezihru“. Solvayovy lomy u Bubovic jsou sice známé, ale jistě tam nebyl úplně každý a někdo si to rád připomene. Po dopoledním příchodu „deňáků“ a společné hříčce BROWNŮV POHYB MOLEKUL se nejdřív povozíme lomovým vláčkem a pak se dovíme víc o historii těžby a dopravy zdejšího vápence. Následujících 12 km (mj. kolem obou Amerik – slavných zdejších lomů) zakončíme kalendářovou vyhlídkou na Karlštejn (snad nebude mlha!?), po níž odejdou deňáci na svůj vlak.

Závěr by mohl pohodový – dost času na málo kilometrů nám snad umožní posedět u večerního ohně a odskočit si k nočním Bubovickým vodopádům (poblíž je tam i jeskyně).

Tak se dejte zlákat a pozvěte i přátele – akce je otevřená!

DOPRAVA:

  • tvrdý odjezd – SO 26/10 ze Smíchova vlakem 0.40 do Vráže u Berouna (1.20), sraz ve vlaku, s koupenou jízdenkou PID (3 pásma, od 0.53), leg. MHD+ISIC s sebou
  • měkčí odjezd – Zličín, 7.50 bus 311 do Bubovic (jízd. PID 4 pásma), sraz do 7.45 u busu
  • měkčí návrat – vlakem z Karlštejna – hl. nádr. 18.09 nebo 18.39 (Smíchov 18.00 nebo 18.30)
  • tvrdý návrat – vlakem ze Srbska – hl. nádr. 23.49 (Smíchov 23.40)

TRASA: Vráž – Sv. Jan p. Skalou – Skála 390 m/m (noční vyhlídka) – lom Paraple (odpočinek do rána, snídaně); – Solvayovy lomy: připojení deňáků (kolem 9.15 u bagru), společná hříčka, muzeum: 11.00 jízda vláčkem + prohlídka včetně štoly – dále: kolem Bubovic – M. a V. Amerika – Mořina (mj. židovský hřbitov) – Karlštejnská vyhlídka – pod hradem (odpojení deňáků); – kolem hradu – Dub sedmi bratří – Králova studně – Kubrychtova bouda: večerní oheň (odpočinek, Bubovické vodopády + jeskyně) – Srbsko (vlak); celk. do 25 km (6+12+6)

VÝBAVA: přecejen je třeba počítat s dost kilometry v terénu (mj. dobré boty+náplasti), zčásti za tmy (spolehlivá baterka+náhr. baterie), možná v chladu a v dešti (pláštěnka či pončo!); pro spánek nutno: vlastní spacák+karimatka+celta či tropiko; doporučeno: rukavice, čepice, náhr. ponožky; leg. MHD+ISIC, penízky (muzeum + doprava = 210 Kč); jídlo+pití na celý den (+něco na opečení)

RŮZNÉ:

  • deňáci dojdou z Bubovic cca 1,5 km samostatně, po vystoupení z busu zavolají k domluvě
  • místo pro oběd určíme cestou, s ohněm se počítá
  • Muzeum těžby a dopravy vápence v býv. Solvayových lomech – vláček 80.-, prohlídka 90 Kč

DOTAZY: 776 153 793 (také během akce), 211.cz@centrum.cz (Z. Lauschmann)

Na poslední podzimní divočinku se spolu s vámi těší

16. 10 2024 Zdeněk Lauschmann

Galerie: 
Obrázek k článku Čtyřiadvacítka Karlštejnská