Expedička za Hektorem - Sobota 5. 10. 2024

Milí přátelé kolejí, lokomotiv a železnic!

K obvyklým podnikům školního podzimu se od předloňska přiřadila tzv. Expedička – kratší výprava s méně obvyklým programem a prvky nejistoty. Letos využijeme zvláštní nabídky železničního muzea v Lužné u Rakovníka: na víkend 5.- 6. 10. se tam z různých koutů republiky sjedou historické motorové lokomotivy zvané Hektor. Je to tedy příležitost hlavně pro železniční fandy z okruhu AG, kterých je jistě nemálo, myslíme­‑li i na rodiče a známé.

Hektorům a muzeu věnujeme dopoledne, zatímco odpoledne zamíříme do barevné přírody raného podzimu. Nejprve si opečeme buřtíky a klobásky u malebného lesního jezírka Punčoška a pak vystoupíme na Louštín – nejvyšší vrch opukového pohoří Džbán. Cestou zkusíme najít v lese jeskyňku Čejkovka a také tzv. Babinského kámen (ten je v mapě nakreslen na dvou různých místech zároveň). Jistěže můžeme také sehrát nějakou hříčku – tradiční nebo novou (např. KONĚ A JEZDCI nebo LUČNÍ MOUDROST). Voňavým lesem pak dojdeme na řevničovské nádraží ke zpátečnímu vlaku.

Je také možné (pro rodiny) zůstat déle v Lužné a vracet se odtamtud, anebo naopak samostatně přijet pozdějším vlakem až na výlet a vracet se s ostatními (pište do přihlášky).

Tak se dejte zlákat a pozvěte i přátele – akce je otevřená!

  • Odjezd: vlak 9. 12 z nádr. Praha­‑Dejvice směr Rakovník (Veleslavín 9. 18), sraz ve vlaku (vpředu), jízdenka PID do Lužné u Rakovníka (7. pásmo, ISIC+leg. MHD s sebou!); pozdější příjezd (až na výlet): 11. 12 z Dejvic (Lužná 12. 20)
  • Návrat: 16. 28 z Řevničova – 17. 38 nádr. Dejvice; jiné návraty možné (napsat do přihlášky)
  • Trasa: železniční muzeum sousedí s nádražím; po prohlídce tj. kolem 12. 30 od muzea: Sládkův kříž – jeskyně Čejkovka – lesní rybník Punčoška (oběd – s ohněm se počítá) – Babinského kámen – Louštín 537 m/m (? býv. hradiště) – po hřebeni a lesními cestami – Řevničov žst; celkem do 9 km, cesty i trochu terénu
  • S sebou: dobré boty, vhodné oblečení, pláštěnka, čepice, baterka, jídlo+pití (+něco na opečení), kartička zdrav. pojišťovny; jízdné+muzeum (studenti s leg. MHD) 160 Kč
  • Přihlášky do ČT 3. 10. + účastnický příspěvek 20 Kč: kab. 410

Na zvláštní podnik časného podzimu se spolu s vámi těší

25. 9. 2024 Zdeněk Lauschmann, 776 153 793

-----------------------------------------------------------------

Co se chystá dále:

  • 19/10 Ještě šlápnem do pedálů – závěr cyklosezóny v malebných kopečcích kolem Pyšel
  • 26/10 ČTYŘIADVACÍTKAKarlštejnská –22. ročníktradiční pěší výpravy od půlnoci do půlnoci
  • čt 21/11 VYZVĚDAČIpro pamětníky– zváni absolventi/ky AG i známí ze starších časů
  • so 14/12 + ne 15/12 VYZVĚDAČI oblíbená hra na Starém Městě Pražském (27. ročník)
Galerie: 
Obrázek k článku Expedička za Hektorem  - Sobota 5. 10. 2024