Naše poslední Fyziklání

Téma: 

Fyzika bývá stereotypně označována jako nejméně oblíbený předmět žáků a studentů středních škol. Možná si o ní něco podobného myslíte i Vy. V takovém případě jste určitě nebyli 16. ledna v hale číslo 1 na výstavišti v pražských Letňanech, protože tam by se Váš názor velmi rychle změnil.

Konalo se zde, jako každým rokem, Fyziklání: týmová fyzikální soutěž pro středoškoláky, během které mají skupiny tři hodiny na řešení úloh s postupně vzrůstající obtížností. Soutěžící přijíždí nejen z České (a Slovenské) republiky, ale i z mnohem vzdálenějších končin - namátkou můžeme jmenovat Rumunsko, Indii či Nepál. I proto se velká část komentáře soutěže odehrává v angličtině, ale zadání příkladů jsou, naštěstí, k dispozici česky.

Sestavit pětičlenný tým z řad fyzikálních (a matematických) nadšenců našeho ročníku nebylo těžké. Jeden z nás ale nakonec zjistil, že se nebude moci soutěže zúčastnit, a tak jsme využili možnosti tým nakombinovat ze studentů dvou různých škol a přizvali si posilu z Nového PORGu.

V den soutěže jsme se všichni sešli u metra a vyrazili směrem na místo konání. O popularitě fyziky mezi mladými lidmi z naší republiky i celého světa jsme se mohli přesvědčit záhy, když jsme se před branou areálu museli postavit do fronty o délce několik set metrů (opravdu, ověřeno zpětně z mapy). Postupovala ovšem rychle a brzy jsme se dostali do samotné haly, kde jsme začali podle plánku v záplavě pravidelně rozmístěných stolů hledat ten náš. Nebyl to jednoduchý úkol, týmů se totiž letos účastnilo 257. Byli jsme ovšem úspěšní a mohli jsme si ještě s dostatečným předstihem na stůl rozložit papíry, psací potřeby a spoustu fyzikální literatury (ta je povolena pouze v tištěné podobě, takže se naše soutěžní místo proměnilo v menší knihovnu). Následovalo slavnostní zahájení, přivítání ze strany organizátorů a dvojjazyčné vysvětlení pravidel, načež mohla začít samotná soutěž.

Tři hodiny utekly počítáním, listováním v tabulkách a dobíháním za organizátory pro kontrolu výsledků. Některým z nás žilami do poslední chvíle proudil adrenalin, jiní vymačkali svůj mozek do poslední fyzikální kapky. Jedním z nejkrásnějších pocitů ovšem od začátku do konce zůstala ochota spolupracovat a dobrá atmosféra v týmu. Úlohy, se kterými jsme si nevěděli rady, jsme si postupně předávali mezi sebou, až se někdo správného výsledků přeci jen dobral. Nenadávali jsme si ani na sebe nekřičeli, raději jsme svoje síly plně vložili do fyziky. Na křik došlo až později, během vyhlašování konečného pořadí.

Na Fyziklání jsme nešli s příliš velkými očekáváními - chtěli jsme si ho hlavně užít. Nemůžeme těžit z rozšířené výuky přírodních ani exaktních věd jako někteří jiní soutěžící (znalost latiny ani filosofie tu moc nepomůže), zároveň se někteří z nás dostavili s nezdravě nízkým počtem naspaných hodin a nejmenovaný člen týmu též lehce indisponován po maturitním plesu. Čekalo nás ale neskutečné překvapení. Náš tým se totiž umístil v kategorii A na 7. místě a celkově, počítáno napříč kategoriemi, jsme byli jedenáctí. To byl mnohem lepší výsledek, než v jaký jsme se odvažovali doufat, když jsme na soutěž přišli. Nadšení ovšem nejsilněji (a nejhlasitěji) propuklo poté, co jsme ze statistik na webu zjistili, že náš výkon stačil na jednu pomyslnou zlatou medaili - podařilo se nám získat nejvíc bodů ze všech českých týmů napříč kategoriemi! Žádná cena za to udělována není, ale dostatečnou odměnou nám byla obrovská radost a dobrý pocit z podaného výkonu.

Nebyli jsme však jediní, kdo se z našeho gymnázia Fyziklání zúčastnil. Celkem šlo o tři týmy, z toho dva (včetně našeho) sestavené ve spolupráci s přáteli mimo AG. Tým "Arcig" obsadil za pomoci Gymnázia Jana Keplera 31. místo v kategorii C a kvintánská pětice "Fünf Fleischpflanzereln" místo jednačtyřicáté. Obě skupiny se s přehledem umístily v horní polovině své kategorie a také si Fyziklání moc užily. Patří jim náš velký obdiv a budeme jim moc držet palce do dalších let.

Naše dojmy ze soutěžního dne by ovšem nebyly kompletní bez trošky smutku a sentimentality. Naše gymnaziální léta jsou prakticky u konce, takže toto Fyziklání bylo pro nás poslední. Určitě na něj budeme o to více vzpomínat. Zároveň bychom rádi povzbudili vás, milí mladší spolužáci, abyste se nebáli a využívali podobné příležitosti, jak to jen jde:-). Ať už půjde o Fyziklání, nebo soutěže a akce na jakákoliv jiná témata, která vás baví. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že si z nich dost pravděpodobně odnesete skvělé společné zážitky a naučíte se přitom spoustu věcí, na které ve škole pro množství předmětů nezbývá čas. A to nezávisle na pořadí, ve kterém se umístíte - to už je jen takový radostný bonus.

Za tým oktáv

Markéta Kalendová, 8.A

P. S.: Odkaz na stránky Fyziklání pro případné zájemce je zde: https://fyziklani.cz/

Galerie: 
Obrázek k článku Naše poslední Fyziklání
Obrázek k článku Naše poslední Fyziklání